Σαμπουάν: Τι πρέπει να ελέγχετε

2019-11-19

Ίσως γνωρίζετε ότι το σαμπουάν σας δεν πρέπει να περιέχει θειικά άλατα, σιλικόνες, parabens και άλλες βλαβερές ουσίες.

Εξίσου σημαντικό είναι να ελέγχετε και το pH του, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής.

To pH αποτελεί μέτρο οξύτητας ή αλκαλικότητας μιας χημικής ουσίας και η κλίμακά του κυμαίνεται από 0 έως 14. Όταν το pH είναι ουδέτερο, αυτό σημαίνει ότι είναι ακριβώς στη μέση, δηλαδή στο 7. Διαλύματα για τα οποία η τιμή του pH είναι μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα, ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά.

Το τριχωτό της κεφαλής, όπως και το υπόλοιπο δέρμα, έχει pH περίπου 5,5, και μπορεί να επηρεαστεί από τα προϊόντα που εφαρμόζετε.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν ένα σαμπουάν έχει pΗ που είναι ίσο ή μικρότερο από 5,5, μειώνει το φριζάρισμα και την τριβή μεταξύ των τριχών, γεγονός που σημαίνει μικρότερη ζημιά συνολικά. Αυτό σημαίνει επίσης ότι το τριχωτό της κεφαλής παραμένει στο φυσικό του pH.

Αντίθετα, όταν ένα σαμπουάν έχει ένα ρΗ υψηλότερο από αυτό, μπορεί να αυξήσει το αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο της επιφάνειας των μαλλιών και συνεπώς να αυξήσει την τριβή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες και σπάσιμο της τρίχας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 66% των δημοφιλών σαμπουάν που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν αλκαλικό pH. Οι επαγγελματικές μάρκες έχουν καλύτερα αποτελέσματα, καθώς μόνο το 25% από αυτές διαθέτει αλκαλικό pH, ενώ τα περισσότερα σαμπουάν για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας και συγκεκριμένα το 81% έχουν αλκαλικό pH.

Πώς θα ξέρετε λοιπόν ότι το pH του σαμπουάν σας μπορεί να μην είναι κατάλληλο; Θα παρατηρήσετε ότι το τριχωτό της κεφαλής σας είναι ξηρό και ερεθισμένο, ενώ τα μαλλιά σας ενδέχεται να φριζάρουν.

Πηγή: mindbodygreen.com


Το πάθος είναι μία υπόθεση εντελώς προσωπική, είναι ένα δυνατό συναίσθημα, που δύσκολα μπορείς να το ελέγξεις. Δεν μπορείς να το περιγράψεις με λόγια, όμως όταν είναι "υπαρκτό" στην καρδιά σου, γίνεται ο οδηγός σου, που σε παρασύρει σε μονοπάτια ανεξερεύνητα, τα οποία τις περισσότερες φορές έχουν εμπόδια, όμως όλη αυτή η διαδρομή, είναι ιδιαίτερα...

Πόσο ανοιχτός είσαι σε νέες εμπειρίες; Ποια ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι... για πρώτη φορά; Σκέψου σοβαρά αυτή την ερώτηση, γιατί η απάντησή σου καθορίζει πολλά για τον χαρακτήρα σου.

Αν είσαι και εσύ από εκείνες που ξεκινούν δίαιτα αλλά πάντα κάτι πάει λάθος, έχουμε την λύση στο πρόβλημά σου. 3 ειδικοί δίνουν συμβουλές για να πετύχει! Είναι γεγονός άλλωστε πως μετά την καραντίνα έρχεται το... καλοκαίρι και καμία μας δεν θέλει να βγει (επιτέλους) στις παραλίες με περιττά κιλά.

Είσαι χρόνια σε σχέση και σκέφτεσαι να πας ένα βήμα παραπέρα; Ήρθε η ώρα να βάλεις στεφάνι και να κάνεις οικογένεια; Πολλά έχουν γραφτεί για το πόσο δοκιμάζεται ο γάμος στις μέρες μας, αφού τα διαζύγια δίνουν και παίρνουν.

Κι όμως μπορείτε να οργανώσετε το τέλειο ραντεβού σπίτι σας. Ανάψτε κεριά, χαλαρώστε και απολαύστε ένα απόγεμα ή βράδυ μόνο με το ταίρι σας! Άλλωστε το #μένουμε σπίτι έχει και τα καλά του, δε νομίζετε; Οι ιδέες μας είναι υλοποιήσιμες και αν μας ακούσετε προσεκτικά, θα μας θυμηθείτε όταν αφήσετε τις σκοτούρες για λίγο πίσω.

Newsletter